dijous, 3 de desembre del 2009

Coses que els japonesos fan del revés

Després de prop de dos mesos i mig en terres nipones, començo a ser conscient de com diferents són de nosaltres, i aquí us voldria fer un llistat de tot de coses que són diferents, coses del dia a dia, però que fan que aquesta cultura sigui tant aliena a nosaltres, almenys a mi, i que fa més difícil la integració. D’aquesta manera, he observat unes quantes coses que fan completament al revés de nosaltres.

1. La primera i que s’observa només sortir de l’aeroport, és que condueixen per l’esquerra, enlloc de per la dreta. Fins aquí, res anormal, ja que els anglesos també ho fan. Evidentment, si vas en bicicleta has de respectar aquesta norma i anar per l’esquerra. A mi em costa un ou, però al veure’m gros i estranger, la gent està més atenta i d’aquesta manera m’he evitat més pinyu amb la bicicleta.

2. El que ja sorprèn una mica més és que a l’autobús s’entra per la porta del darrera i se surt per la de davant. A més, pagues a la sortida no pas a l’entrada. Bé, ja us podeu imaginar la picaresca que es podria donar, però aquí ningú baixa d’un transport públic sense pagar. El motiu és que segons el número de parades que recorres, has de pagar un preu o un altre. Per aquest motiu, a l’entrada, és a dir, a la porta del darrera, hi ha una màquina expenedora que et dona un bitllet amb un número.A l’hora de pagar, poses els diners dins d’una màquina. I si no tens canvi, la pròpia màquina te’l facilita. Així, la intervenció del conductor és mínima.

3. Escriuen en vertical, enlloc d’horitzontal. Aquí si que no tinc pas explicació. En canvi, fan les cometes en horitzontal, enlloc de les nostres en vertical.

4. Els llibres s’obren al revés, és a dir, d’esquerra a dreta. Costa una mica acostumar-s’hi, però bé, és bastant més fàcil que el fet de conduir.

5. A les estacions, la via número 1 és la que està més allunyada de les taquilles. Per tant, cal tenir-ho en compte si vas tard i no pots fallar a l’hora de triar l’andana corresponent.

6. A l’hora de parlar, sempre es posa el verb al final, enlloc de la nostra construcció on el posem immediatament després del subjecte. Així la frase La setmana passada vaig anar a Kyoto amb un amic de la infància, en japonès tindria aquesta ordre: la setmana passada de la infància amic amb Kyoto a vaig anar. Deixen el més important, que és el verb, pel final.

7. Si et poses malalt, quan tornes a treballar, enlloc que la gent et pregunti si ja et trobes bé, el que fas es demanar perdó per no poder pogut atendre les teves responsabilitats durant els dies que has estat de baixa. Ah, i sembla que les baixes per malaltia les has de recuperar o te les treuen de les vacances.

8. Fan servir els paraigües opacs pels sol, ja que en tenen de transparents pels dies de pluja. Això ho trobo molt útil per veure què tens al davant i no traure-li un ull a algun vianant. És més, les bicicletes tenen un accessori per col•locar el paraigües tant pels dies de pluja com pels dies de Sòl.

9. El O i la X tenen el significat contrari. Així si heu jugat a algun videojoc japonès, veureu que, mentre nosaltres confirmem opcions amb la X, ells ho fan amb la rodona. Per ells, la X té una connotació negativa. Això és important a l’hora de marcar una creueta en qualsevol formulari. SI fas la creueta vol dir que no ho vols, quan segurament el que volíem dir era que aquella era la nostra opció. Per tant, si voleu alguna cosa, a fer un cercle!

10. I per últim, una incoherència com és el fet que ningú parla pel mòbil al tren, és més, molts estant dormint, però després pel carrer et trobes tot de dependents de botigues que estan cridant les ofertes o directament utilitzen megàfons com a reclam. A part, moltes botigues tenen la seva pròpia música i pels altaveus et van recitant una vegada i una altra les ofertes.

Bé, i segur que la llista es podria fer més llarga. El que em costa entendre és que persones, encara de diferent raça, hagin pogut arribar a fer les coses totalment al revés unes de les altres. Suposo que el fet que Japó hagi estat un país totalment aïllat de la resta del món, ha ajudat a mantenir tantes diferències. Què en penseu? Com ho veieu? Sabíeu algunes d’aquestes coses? En sabeu més?

3 comentaris:

  1. La majoria no en tenia ni idea, es interesant lo raros que som dels japonesos o a la inversa.
    Encara que la gent participa poc en els comentaris ser que totom et llegeix, per aixo no et desanimis en escriure
    Una abraçada , guapo

    ResponElimina
  2. Merci pels ànims. Només que hi hagués una persona que llegís el blog, ja seria motiu suficient per seguir. Merci pel comentari!!

    ResponElimina
  3. nennnn!!!! que som molts seguidors silenciossos!!!!, ja que no sabem que dir a vegades. Però en sentim molt orgullosos, especialment el teu pare!!!. Estem molt pendents de tot el que escrius i seguim tots els teus comentaris. encara que no ho mirem cada dia ens posem al dia un dia o un altre. Molts ànims en tot i esperem seguir saber més de tu!!, ens ha agradat molt veure't en Kimonoooo jejejeje...que monoo en català!!;)
    Avui dinem amb la Jordina i la Marta!!!!
    molts petons del papa, el tiet i el pau!!!!

    ResponElimina