divendres, 25 de setembre del 2009

Com ho he fet per venir a estudiar al Japó

Bé, crec que si algú està interessat a venir a estudiar al Japó, li pot venir bé saber quins passos he seguit per arribar fins aquí.

En el meu cas, la possibilitat de venir me l'ha donat la meva escola de negocis (EADA), que té un conveni amb la NUCB (Nagoya University of Commerce and Business) pel qual podem optar a venir a cursar unes quantes assignatures (Vaja, és com fer un erasmus).

Tot i la possibilitat, la tramitació és feixuga i lenta, més de 6 mesos. Així, el primer que vaig fer és sol·licitar a la meva escola, després de valorar altres destinacions, Nagoya. Un cop concedit, comença la burocràcia japonesa (res a envejar amb l'espanyola). La NUCB em va enviar un formulari amb tota la documentació necessària:
  1. diferents formularis,
  2. curriculum,
  3. estudis, qualificacions,
  4. fotos
  5. un certificat que disposes més de 9000€ en comptes al teu nom.
Per cert, les fotos han de respectar el tamany que assenyalen i el formulari ha d'estar omplert amb tinta negra.

Tota aquesta paperassa primer s'envia per pdf. Un cop NUCB t'accepta és quan comencen els tràmits per obtenir el Cerficicate of Eligibility (CeO). Has d'enviar tota la documentació en paper al Japó i la pròpia universitat japonesa inicia els tràmits amb el Ministeri d'immigració japonés per a l'obtenció del citat document. Aquest document necessita de tres mesos per a la seva confecció i la universitat te l'acaba enviant a casa.

Un cop rebut, només cal anar a l'embaixa o consulat i sol·licitar el visat. Els catalans podem tramitar el visat des del consulat de Barcelona (No hem d'anar a Madrid, com és el cas de la tramitació del visat amb EUA). En el meu cas, és per un any. Per fer-ho, has de deixar el passaport i al cap de dos o tres dies ja el pots passar a buscar amb un enganxina, vaja, el visat. Com que era el primer que demanava mai, em va fer gràcia veure que només és una enganxina amb la teva foto, dates d'entrada i sortida i motiu del visat en unes fulles del passaport.

Finalment, només cal arribar al Japó i mostrar el visat i el CeO. El CeO se'l queden i et segellen el visat. El visat d'estudiant no permet cap reentrada durant el seu any de vigència, és a dir, si surts dels país i hi vols tornar a entrar, necessites sol·licitar permís de reentrada a l'oficina d'immigració, si no perd els seus efectes.

Aquests són els passos que s'han de seguir per venir a estudiar al Japó. A partir d'aquí, has de sol·licitar la targeta de resident. Només cal portar el passaport a l'oficina d'immigració i omplir un formulari. Tarda unes tres setmanes i és la mostra que estàs legalment al Japó (el que has de mostrar si et para la policia i et demana els papers). Se l'ha de fer tothom qui està més de 90 dies al Japó (90 dies és el temps màxim que pots estar al Japó amb visat de turista, visat que se t'atorga automàticament a l'aeroport un cop arribes si no portes visat).

La targeta de resident o alien registration card (jeje, el nom fa gràcia, sóc d'un altre planeta) és bàsic per obrir un compte o tenir un mòbil de contracte. Com que tarden tres setmanes a fer-la, pots demanar un certificat conforme l'has demanat. Costa 300 iens i amb això ja és suficient per obrir el teu compte. Aquest és l'únic cost directe que he tingut, ja que el procés en sí no té cap cost.

A part de seguir aquest procés, és recomanable disposar d'una assegurança mèdica privada, ja que la japonesa s'ha de pagar també i només et cobreix el 70% del cost dels serveis. Normalment, les assegurances privades cobreixen danys soferts a l'estranger, amb el que es pot valorar si fer una assegurança de viatge o una de privada. Jo em vaig decantar per la segona.

Espero haver servit d'ajuda a tothom qui tingui pensat venir a estudiar al Japó. Es pot obtenir més informació visitant la web de la Japan Student Service Orientation, la JASSO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada