dimecres, 6 d’octubre del 2010

El tabac al Japó

El tema del tabac al Japó és una qüestió plena de contradiccions que em costa una mica entendre.

D'una banda, s'ha de dir que hi ha molt japonesos que fumen, però molts, és un costum prou extès, però a la vegada està prou perseguit en forma de llocs on no es pot fumar. Per exemple, en els carrers més transitats, en parades d'autobús i d'altres llocs on es pugui acumular gent, tot i ser llocs oberts, és molt fàcil que estigui prohibit fumar (Hi ha un cartell al terra que ho diu). A més, si està prohibit fumar no es fuma, no pas com passa de vegades aquí.

Però d'altra banda, en els restaurants (recordeu que el Japó és el país amb més restaurants per habitant del món) és molt normal que es permeti fumar i, fumen, vaja que si fumen.

Més coses curioses. Sí que hi ha restuarants que són per no fumadors, però són els més menys. El que ens podem trobar són restaurants on hi hagi espai per fumadors i espai per no fumadors. Fins aquí tot normal, però (sempre hi ha d'haver un però) a diferència del que passa aquí, on per fer-ho, l'aire no es pot comunicar, allà es pot marcar aquest espai amb un senyal a la taula.

D'aquesta manera, et pots trobar que la teva taula sigui per no fumadors, però la del davant mateix sigui per fumadors. Així doncs, quina gràcia té això???? Doncs jo no n'hi veig cap. I això ens ho vam trobar en força llocs. Perquè us feu a la idea, fins i tot el McDonalds té un espai per fumadors. Tot s'ha de dir que el fum del tabac japonès és menys desagradable que el del tabac d'aquí.

En força dels hotels que vam anar, bastant vellets alguns, es podia fumar a les habitacions (quina peste que feia alguna habitació). És més, en un parell ens van dir que si ens dutxàvem, tanquèssim la porta del lavabo, no fos cas que del vapor d'aire saltés l'alarma antiincendis. No obstant això, cap consell pel que fa al tabac, totalment permès. Una mica estrany oi???

Una altra cosa que no trobareu al Japó són burilles al terra, o molt poques. I, en canvi, si trobareu la possibilitat de comprar cendrers de butxaca (són baratets!!, menys d'1€, ehh!!). Aquesta sí que seria una opció interessant a importar, perquè no entenc com es pot apagar una cigarreta llençant-la al terra. A casa no es fa això oi?? I perquè al carrer sí?? Què costa apagar la cigarreta i llençar-la a una paparera, que en tenim a cada cantonada!!! (Al Japó no hi ha papereres!!!! No sabem l'afortunats que som!!!!) i, mira com recompensem al pobre escombriaire que les ha d'anar recollint, el perill d'incendis que això pot suposar i collons, que fa brut tu, una mica de civisme. (Es nota que el tabac em molesta i bastant!?)

Els que fumen diuen que el tabac japonès és molt molt light, cosa que no he comprovat pas, però ja ho sabeu (sí que el fumen fa menys olor). A més, el paper del tabac ros acostuma a ser tot blanc, quan aquí la boquilla és marró. Mira, una altra diferència!!

Per últim, us porto una notícia recent en quan al tabac. És la pujada d'un 40% que ha tingut el seu preu. Penseu que allà només és paga un 5% d'IVA, a part que existeix el copagament de la sanitat (Model d'estat totalment diferent), hi ha peatges per tot arreu i el tren privat (i, per tant, molt car). Amb tot, l'estat té un deute brutal que ha de començar a reduir i, amb tants fumadors que hi ha, és una bona manera de finançar la sanitat i altres serveis. Jo ho veig fantàstic, no tinc la sort o la desgràcia de fumar, així que seria una mesura que no m'afecta i entenc que pugui no agradar a tothom, però si això també ajuda a que hi hagi menys fumadors.....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada